50 dkg tarkabab, 1 füstölt sertéscsülök, 30 dkg sütőkolbász, 4 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 fej hagyma, petrezselyemzöld, 2 zöldpaprika, egy paradicsom, 1 marék csipetke 4 dkg zsír, 2 babérlevél 1 mokkáskanál pirospaprika 2 gerezd fokhagyma 1,5 dl tejföl, liszt, só
|
A babot előző este jól megmossuk és beáztatjuk. A csülköt megmosva, megtisztítva kb. 1,5 liter vízben puhára főzzük, hogy a csont kicsússzon belőle. Másnap a karikára vágott zöldségeket a csülök főzőleve tetején megfagyott és lekapart zsíron megpirítjuk. Ha barnulni kezd, az áztatólével együtt hozzáöntjük a babot, felöntjük a füstölt lével, és pár babérlevéllel, 2-3 gerezd sóban tört fokhagymával, a kis kockára vágott paprikával és paradicsommal puhára főzzük. Közben a kolbászt megsütjük, kivesszük és félcentis karikákra vágjuk. Ha a bab megfőtt, a kolbászzsírral, az apróra vágott vöröshagymával, 1-2 gerezd sóban tört fokhagymával és 2 evőkanál liszttel világos rántást készítünk, az utolsó pillanatban pirospaprikával és petrezselyemzölddel meghintve. Ezzel dúsítjuk a levest. Ha a leves a rántással felforrt, tejföllel behabarjuk, végül belefőzzük a csipetkét, és hozzáforraljuk a kolbászkarikákat. Tálalás előtt 2-3 cm-es kockákra vágjuk a csülökhúst, és arra merjük rá a forró levest. Ecettel, tárkonyecettel tányérján ki-ki utánaízesítheti, esetleg igen kevés porcukorral ellensúlyozva a savanyú ízt.
Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.
JL - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése időigényes.
|