recept: Jókai bableves, Kifőzde
Jókai bableves
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

50 dkg tarkabab,
1 füstölt sertéscsülök,
30 dkg sütőkolbász,
4 sárgarépa, 2 fehérrépa,
1 fej hagyma, petrezselyemzöld,
2 zöldpaprika, egy paradicsom,
1 marék csipetke
4 dkg zsír, 2 babérlevél
1 mokkáskanál pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
1,5 dl tejföl, liszt, só



A babot előző este jól megmossuk és beáztatjuk. A csülköt megmosva, megtisztítva kb. 1,5 liter vízben puhára főzzük, hogy a csont kicsússzon belőle.
Másnap a karikára vágott zöldségeket a csülök főzőleve tetején megfagyott és lekapart zsíron megpirítjuk. Ha barnulni kezd, az áztatólével együtt hozzáöntjük a babot, felöntjük a füstölt lével, és pár babérlevéllel, 2-3 gerezd sóban tört fokhagymával, a kis kockára vágott paprikával és paradicsommal puhára főzzük.
Közben a kolbászt megsütjük, kivesszük és félcentis karikákra vágjuk.
Ha a bab megfőtt, a kolbászzsírral, az apróra vágott vöröshagymával, 1-2 gerezd sóban tört fokhagymával és 2 evőkanál liszttel világos rántást készítünk, az utolsó pillanatban pirospaprikával és petrezselyemzölddel meghintve. Ezzel dúsítjuk a levest.
Ha a leves a rántással felforrt, tejföllel behabarjuk, végül belefőzzük a csipetkét, és hozzáforraljuk a kolbászkarikákat.
Tálalás előtt 2-3 cm-es kockákra vágjuk a csülökhúst, és arra merjük rá a forró levest.
Ecettel, tárkonyecettel tányérján ki-ki utánaízesítheti, esetleg igen kevés porcukorral ellensúlyozva a savanyú ízt.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JL - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése időigényes.


Kapcsolódó anyagok: csipetke
 bableves Franci kénye-kedvére
 bableves
 tárkonyos bableves
 túrós csusza

Forrás: Gundel Károly receptje nyomán.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2008.07.30. Utoljára frissítve: 2009.04.15.
Utolsó megtekintés: több, mint 3 napja (2024-04-30 08:07:54 - 3.62)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez